Афіша, Новини

«У Франції він більш знаний, ніж у нас»: у Чернівцях відкриють виставку французького художника з Буковини Темістокля Вірсти

Мистецький проєкт, присвячений 100-річчю французького художника з Буковини, проходитиме і в Україні, й у Франції.

У Центрі культури «Вернісаж» у Чернівцях провели пресконференцію з приводу старту мистецького проєкту, присвяченого 100-річчю французького художника буковинського походження Темістокля Вірсти. Проєкт реалізовуватиметься і в Україні, й у Франції.

Спікерами були Лариса Куваєва, організаторка французької частини проєкту, Олександр Білоус, організатор української частини проєкту, та директор «Вернісажу» Ігор Сорокоумов.

Лариса Куваєва пояснила, що ідея створення такого проєкту з’явилася в дружини художника Орисі та Олександра Білоуса.

«Важливо, щоб буковинці знали свою історію та те, що в нас був такий митець, виходець із Буковини. Він казав я — француз, але я завжди буду українцем. Він завжди памʼятав це», — каже мисткиня.

За словами Ігоря Сорокоумова, метою реалізації цього проєкту є становлення Буковини як мистецького центру Європи. Проєкт — перший крок, щоб втілити цю мету.

Перший етап — це виставка робіт Вірсти та українських митців, відкриття якої відбудеться 5 червня у «Вернісажі». Потім там проведуть наукову конференцію, а наступного дня художники-учасники проєкту відвідають Іспас, де народився Вірста.

Другим етапом проєкту буде поїздка наших художників до вілли «Трембіта у Франції». Там жив і творив Темістокль Вірста, а будували її українці. Протягом тижня там проходитиме пленер за участі відомих українських художників.

«Його вілла у Парижі стала резиденцією наших митців. Кожного року нас туди запрошували, щоб ми малювали Прованс. Він і дітей запрошував з художньої школи, і студентів», — каже Лариса Куваєва.

Третій етап проєкту — презентація меморіального мистецького проєкту для парижан у жовтні. Вона пройде у Культурно-інформаційному центрі при посольстві України у Франції.

Олександр Білоус, організатор української частини проєкту, зазначив що Темістокль Вірста є символом України та Буковини, який ми маємо популяризувати.

«Ми маємо ще більше підняти історію символу нашої землі. Тому що я знаю — закордоном він більш відомий, ніж тут. Сподіваємося, в результаті наші люди більше про нього дізнаються, а іноземці почують про Буковину, про те що навіть під час війни тут відбуваються хороші позитивні речі», — каже організатор.

Крім того, на пресконференції зазначили, що незабаром міська рада має прийняти рішення про перейменування вулиці Адмірала Петра Нахімова на вулицю Темістокля Вірсти.

Відкриття виставки Темістокля Вірсти відбудеться у понеділок, 5 червня, у Центрі культури «Вернісаж». Вона триватиме до кінця червня. Вхід вільний.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі