Новини

Буковинські тайстри визнали національною культурною спадщиною України

Цей статус передбачає охорону елемента, підтримку та промоцію носіїв практики для збереження традиції. 

Фото: Спадщина

Буковинські та бессарабські тайстри стали національною культурною спадщиною України. Про це йдеться на сторінці проєкту установи «Спадщина».

«Внесення буковинської та бессарабської тайстри до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України означає її загальнодержавне визнання. А також велику відповідальність у промоції та популяризації», – зазначає «Спадщина».

Загалом у дописі йдеться, що елемент під узагальненою назвою «Буковинська та бессарабська тайстра – традиції виготовлення та побутування» та з охоронним номером «059.нкс» внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.
Номінаційне досьє на елемент готувала громадська організація «Вишиваний дивотвір» (очільниця – Одарка Кучерява) у тісній співпраці з обласною комунальною установою «Буковинський центр культури і мистецтва».

Довідка
Тайстра – традиційна ткана торбина, яку носять через плече, для її виготовлення застосовують найдавніші види ткацтва. Історично вона була поширена в усій Чернівецькій області, а також в Івано-Франківській та на Закарпатті.

Коментарі