Новини

З літака до суду: Петро Порошенко прибув в Україну

Його підозрюють у держзраді щодо постачання вугілля з тимчасово окупованих Росією територій Луганщини й Донеччини.

Фото: biz.liga.net

Сьогодні, 17 січня, колишній президент і нинішній народний депутат України Петро Порошенко прилетів із Варшави до Київського аеропорту імені Ігоря Сікорського.

Про це йдеться у трансляції Громадського.

Пасажири рейсу стверджують, що п’ятий президент був у гарному настрої та з усіма фотографувався. Під аеропортом його зустріли сотні прихильників.

Певний час Порошенко не міг пройти прикордонний контроль. Також йому не віддавали паспорт. У ДБР заявили, що зараз проводять процесуальні дії.

Як передає BBC Україна, біля аеропорту мітингували декілька тисяч прихильників експрезидента з гаслами «Зелю геть» і «Україні потрібен Порох».

Як відреагував Порошенко?

«Упродовж 15 хвилин правоохоронці, частина з яких була у формі прикордонників, частина — у чорній формі, незаконно намагалися не допустити мене на територію України», — заявив він.

Також Порошенко повідомив, що вирушає на суд, де «дасть бій».

Він назвав це «політичною боротьбою з опозицією» та заявив, що справа про держзраду — це перетин владою «червоних ліній».

Підозра в держзраді

Нагадаємо, 20 грудня ДБР оголосило Петру Порошенку підозру в державній зраді щодо постачання вугілля з тимчасово окупованих Росією територій Луганщини й Донеччини. У цій справі також оголосили підозру лідеру ОПЗЖ Віктору Медведчуку.

У ДБР вважають, що це підірвало економічну безпеку держави та дало РФ широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України й ведення підривної діяльности.

17 грудня ДБР намагалося вручити Порошенку повістку про виклик до суду. Того ж дня він відбув у дипломатичне турне до Туреччини та Польщі.

Порошенко заявив, що повернеться в Україну 17 січня. Того ж дня, 6 січня, Печерський районний суд Києва заарештував майно та активи колишнього президента у справі про держзраду.

Як відреагували в ЄС?

На підозру одразу відреагували західні дипломати. Вони застерегли українських посадовців від переслідувань опозиції.

«Сполучені Штати уважно стежать за справою проти колишнього президента Петра Порошенка. Дуже важливо, щоб процес і результат ґрунтувалися на принципах верховенства права, а не на політичних мотивах», — заявило посольство США в Україні, передає Радіо Свобода.

Того ж дня підозру прокоментував Євросоюз.

«Головними компонентами верховенства права є належна правова процедура, незалежність, неупередженість судової влади, справедливість і прозорість судового розгляду. З огляду на це, ЄС буде стежити за подальшим розвитком подій», — заявило представництво Європейського Союзу в Україні.

Коментарі