Репортаж

Виготовили українки з діаспори: у Чернівцях відкрили виставку ляльок-мотанок

Кожна з ляльок має вбрання, притаманне тій країні, де її виготовили

У Чернівцях відкрили виставку ляльок-мотанок, яких виготовили українки з усієї України та діаспори. Започаткувала проєкт Ніна Хаген з Норвегії. До реалізації ідеї долучилася Тетяна Золочевська, яка проживає у Німеччині та Олена Черноус з України.

Як повідомляє співорганізаторка виставки у Чернівцях Ліна Ільницька, кожна з ляльок має вбрання, притаманне тій країні, де її виготовили.

«Наші українки з діаспори вклали душу у ці вироби. Майстрині виготовляли ляльок упродовж двох-шести місяців. Це не лише творча, а й дослідницька робота. Адже кожна з ляльок вбрана у костюм різних народів Європи. Всього над створенням мотанок працювали 43 майстрині. А тут представлені 70 ляльок», — розповідає Ліна Ільницька.

На виставці представили 70 ляльок-мотанок. Більшість з них виготовили майстрині з України. 15 ляльок виготовили українки з діаспори.

На виставці є ляльки з Франції, Італії, Молдови, Ісландії, Шотландії, Англії та з різних куточків України.

Свої роботи представив наймолодший майстер – 15-річний Михайло Янко з селища Ланчина, що на Івано-Франківщині.
Хлопець захопився створенням ляльок рік тому. За цей час він встиг взяти участь у декількох конкурсах хенд-мейду та отримав призові місця.

«Спочатку я зробив різдвяний вертеп з усіма персонажами. А ще робив ангеликів. Технологія їх створення дуже побідна до мотанок, тому я спробував робити ляльок. А першою лялькою-мотанкою була Графиня Клара з серіалу «Дама під вуаллю». Також маю ляльок-мотанок «Пори року». А до 30-річчя Незалежности України зробив проєкт «30 очима ляльки» та створив гуцулят. А ще маю дуже багато князів», — розповідає Михайло.

Хлопець каже, що на виготовлення однієї мотанки йому потрібна година-дві. А ще він дуже любить робити великі ляльки — понад 50 см зростом.

Виготовляє мотанки хлопець із різних тканин, які йому купує мама.

«Він з дитинства любив працювати з тканиною, вирізати. Якось лишила його вдома з мамою, а коли повернулася, він взяв і вирізав усі квіточки з новеньких тюлів. А коли почав займатися мотанками, я його підтримала. Якщо йому подобається це робити, то чому ні?» — каже мама Михайла.

Під час відкриття виставки провели тематичний перформанс. Також грали на музичних інструментах.

Побачити ляльок-мотанок можна до 29 грудня у «Галереї Штейнбарга», що на вулиці Університетській, 11.

Вхід вільний.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі