Новини

МОЗ затвердило типи медичних протипоказань для вакцинації від COVID-19

Довідки про протипоказання для щеплення почнуть видавати на початку листопада.

Фото: reuters

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) затвердило перелік медичних протипоказань та застережень для вакцинації від коронавірусу. Українці, які їх мають, зможуть отримати офіційну довідку від лікаря. Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький на своїй Facebook-сторінці.

Довідки щодо протипоказань для щеплення почнуть видавати на початку листопада. У додатку «Дія» можна буде згенерувати необхідні документи.

За словами Радуцького, у довідці будуть вказувати такі типи протипоказань:

абсолютні протипоказання, якщо існує чітко визначена ймовірність виникнення побічної реакції;

застереження (вакцинація з пересторогою), коли остаточне рішення щодо щеплення ухвалює лікар, який враховує всі переваги й ризики.

Протипоказання також можуть мати постійний або тимчасовий характер, де будуть вказувати термін дії. Крім цього, вони можуть діяти як для всіх вакцин, так і для окремого типу (якщо існує можливість провести щеплення іншим типом вакцини, довідку не будуть надавати).

«Наприклад, діагноз тромбоз із тромбоцитопенією означає у певних випадках абсолютні постійні протипоказання до вакцин на векторній основі (АstraZeneca та деякі інші). Наслідком міокардиту та / або перикардиту є абсолютні протипоказання для мРНК вакцин (Pfizer/Moderna). Для осіб з імунодефіцитом рекомендована вакцинація з пересторогою», — пояснив Радуцький.

Загалом визначили 16 причин для відмови від вакцинації, постійної чи тимчасової, або для її проведення з пересторогою.

Депутат наголосив, що в кожному конкретному випадку доцільність довідки про протипоказання визначатиме лікар. Він попросив українців не діагностувати їх самостійно. У МОЗ зазначають, що реальні протипоказання до вакцинації від коронавірусу має не більше як 1% населення.

Нагадаємо, у листопаді невакцинованих освітян та держпосадовців відсторонять від роботи. Михайло Радуцький повідомив, що наявність офіційної довідки дасть змогу представникам цих професій продовжувати роботу.

Коментарі