Новини

У найбільшій бразильській фавелі кришки від пляшок обмінюють на їжу. Навіщо

Таким чином автори проєкту хочуть створити центр вторинного перероблення.

Фото: reuters

На околицях Ріо-де-Жанейро, у найбільшій бразильській фавелі Росінья, місцевий стартап обмінює їжу на кришки від пляшок. Про це пише Reuters.

Автори проєкту почали робити з них скейтборди. Кожен виготовлений із приблизно 500 кришок. Їх подрібнюють, плавлять та поміщають у спеціальну форму. Відтак запікають у звичайній печі для піци. Скейтборд потребує для виготовлення дві години.

Очільник проєкту Аріан Райєгані розповів, що їхні скейтборди повністю створені з переробленого пластику.

«Ми не фабрика з виробництва скейтбордів, ми дещо більше. Ми хочемо створити центр для вторинного перероблення тут, у Росіньї», — поділився Райєгані.

За словами чоловіка, фавела щодня продукує 230 тонн сміття, проте місцевих підприємств із перероблення та утилізації відходів там немає. Саме тому й створили цей стартап.

«Сьогодні ми працюємо з пластиком, але завтра хочемо мати можливість переробляти папір, метал, скло та багато іншого. Ми хочемо привести наступне покоління, привести сюди дітей, щоб вони дізналися про це, та запобігти проблемі», — розповів автор проєкту.

Чому проєкт важливий?

Пластик — дешевий і дуже поширений матеріал. За оцінками Міжнародного союзу охорони природи, світ щороку виробляє понад 300 мільйонів тонн пластику. З них щонайменше вісім плавають як відходи у воді.

Його мікрочастинки часто потрапляють в організм морських тварин, що травмує їх або призводить до розвитку паразитів і бактерій в організмі. Таким чином, багато тварин гине.

Також мікрочастинки пластику потрапляють у їжу, а саме в морепродукти. Токсичний склад матеріалу осідає в організмі, деякі речовини мають підтверджені канцерогенні властивості.

Довідка

Фавела — бразильський варіант нетрів, які зазвичай розміщені на околицях міст. Їх будують із різноманітних матеріалів — від цегли до сміття. Багато фавел щільно заселені людьми. Також вони не мають каналізації, тому проблеми гігієни у фавелах не вирішені.

Коментарі