Новини

У Молдові — дефіцит газу. Парламент оголосив надзвичайний стан у країні

Режим надзвичайного стану оголосили у зв’язку з енергетичною кризою.

Фото: УНІАН

Учора, 22 жовтня, за рішення про оголошення режиму надзвичайного стану в Молдові проголосували 55 депутатів від керівної партії зі 101. Про це повідомляє NewsMaker.

Надзвичайний стан діятиме 30 днів — від 22 жовтня до 20 листопада.

За словами прем’єр-міністерки країни Наталії Гаврилиці, це дозволить обійти передбачені законом процедури, щоб прискорити закупівлю газу з альтернативних джерел. Зокрема, щоб не чекати місяць, парламент хоче виділити з бюджету необхідні кошти підприємству Energocom.

Прем’єр-міністерка повідомила, що Energocom проведе тендер для закупівлі необхідного обсягу природного газу для національної мережі. Це дозволить повернути тиск до нормального рівня.

Як зазначає Гаврилиця, у жовтні потреба в газі забезпечена тільки на 67%, а на ринку зафіксували дефіцит близько 16 млн кубометрів. У країні почали новий раунд перемовин із «Газпромом» щодо постачання палива, але остаточної угоди поки немає.

Нагадаємо, на початку жовтня «Молдовагаз» продовжила контракт із «Газпромом» на постачання палива за індексною ціною — 800 доларів за тисячу кубометрів.

Коментарі