Новини

У Швеції платитимуть за вакцинацію: дослідники проводять експеримент

Швеція також офіційно не пропонувала стимули для вакцинації і не вводила обов’язкове щеплення для будь-яких конкретних груп.

Стокгольм. Unsplash

200 крон ($23) зможуть отримати люди у Швеції за вакцинацію проти коронавірусу в рамках невеликого академічного дослідження.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на The Local.

«Вакцинація проти COVID-19 є добровільною у Швеції і в цілому статус вакцинації не впливає на те, яких рекомендацій та правил слід дотримуватися громадянам – за винятком деяких випадків, в основному пов’язаних з поїздками за кордон», — йдеться у повідомленні.

Зазначають, що Швеція також офіційно не пропонувала стимули для вакцинації і не вводила обов’язкове щеплення для будь-яких конкретних груп.

Власні стимули для невеликої групи осіб пропонує група дослідників на чолі з Еріком Венгстремом із Лундського університету. Наразі в експерименті близько 8000 учасників отримали один із чотирьох різних стимулів.

«Крім фінансового заохочення в розмірі 200 крон, що виплачується у вигляді подарункової карти, для трьох інших груп запропонували: інформацію про вакцини; попросили учасників надати аргумент на користь вакцинації; попросили перерахувати людей зі свого кола, яких вони зможуть захистити шляхом вакцинації. Крім того, контрольна група не отримала жодного з цих варіантів», — йдеться у повідомленні.

Зауважимо, що винагорода у 200 крон не є надзвичайно високою, адже дорівнює приблизній вартості стандартного візиту до лікаря в Швеції. Тоді як вакцинація проти Covid-19 – безкоштовна.

Дослідники вважають, якби сума була більшою, це можна було б трактувати як примус до вакцинації.

Результати дослідження очікують восени.

Повідомляють, що низка країн вигадує стимули для заохочення до вакцинації. Серед найцікавішого: проводять лотереї, безкоштовно пропонують оселедця тощо.

 

Коментарі