Новини

У Чернівцях люди з інвалідністю можуть безкоштовно отримати ортопедичне взуття, корсети та протези. Що для цього потрібно

Усе це з 2003 року виготовляють на підприємстві у Чернівцях за державний рахунок. 

Photo by Zsolt Hubicska, unsplash

У Чернівцях люди з інвалідністю можуть отримати сучасні протези, спеціальне ортопедичне взуття та інші пристрої безкоштовно. Про це у коментарі «Шпальті» розповів керівник протезно-ортопедичного підприємства Буковинського центру ортопедії та реабілітації «Опора» Роман Залевський.

Вони з 2003 року виготовляють у Чернівцях корсети для корекції, ортопедичне взуття під особливості людини та протези на німецьких деталях. Усе це оплачує держава, якщо у людини є необхідні підтверджувальні документи інвалідности та направлення лікаря.

«Чи то вроджена інвалідність, чи набута, людина обстежувалася у лікаря і їй дали цю інвалідність і в неї мають бути ці документи. Далі, якщо людині потрібно щось із речей, які ми тут виготовляємо, їй дають направлення до нас. Тут пацієнта додатково обстежує наш лікар і визначає, який виріб йому потрібний. Якщо це протез, ми додатково проходимо психологічний тест та тест для визначення її рівня мобільности. Від цього залежить, який надалі їй виготовлятимуть протез і якою буде його вартість», — додав Роман Залевський.

 

Якщо пацієнт пройшов психологічний тест на отримання протеза, лікар визначає, який саме виріб потрібен, і підприємство починає його виготовляти.

«Людина робить першу примірку. Вона зробила першу примірку, подивилися: якщо все нормально – заливаємо другий раз і обробляємо. Якщо не все гаразд – переробляємо і потім, коли людині зручно, виготовляємо виріб до кінця і видаємо його власнику», — додає керівник підприємства.

Протез гомілки коштує від 30 до 120 тисяч, залежно від мобільности людини. Протез стегна коштує до 220 тисяч. Компенсує цю вартість підприємству держава.

Протез видаємо людині на три роки. Окрім основного, пацієнт отримує і протез для купання. Підприємство гарантує ремонт упродовж цього терміну. Наразі тут обслуговуються більше 3000 людей з інвалідністю з усієї країни.

Підприємство розташоване за адресою: вулиця Героїв Майдану, 77-Б

 

Коментарі