Новини

Купувати лише продукти та ліки: що дозволено самоізольованим людям та хто належить до цієї категорії

Самоізоляції мають дотримуватися інфіковані COVID-19 з легкою формою хвороби, які не потребують госпіталізації, та ті, хто контактував із хворим, зараженим коронавірусною інфекцією.

Уряд ухвалив нові правила та пом’якшив протиепідемічні заходи для українців, що мають дотримуватися самоізоляції через пандемію коронавірусу.

Документ затвердили ще 11 березня, однак 29 березня до нього внесли зміни.

Згідно з постановою, самоізоляції повинні дотримуватися інфіковані COVID-19 з легкою формою хвороби, які не потребують госпіталізації, та ті, хто контактував із хворим, зараженим коронавірусною інфекцією.

Точний термін самоізолювання має визначити лікар.

«Медик, який лікує хворого на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, самостійно визначає строк самоізоляції хворого та осіб, які потребують самоізоляції внаслідок контакту з хворим, на підставі галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я», — ідеться у постанові.

Тим, хто дотримується режиму домашньої самоізоляції, заборонено:

  • контактувати з іншими людьми (окрім кола людей, з якими вони проживають спільно);
  • відвідувати громадські місця.

Однак тепер у невідкладних випадках самоізольованим дозволено:

  • ходити по продукти;
  • купувати у відповідних точках продажу та аптеках засоби гігієни, лікарські засоби, вироби медичного призначення;
  • відвідувати заклади охорони здоров’я.

При цьому потрібно використовувати засоби індивідуального захисту та дотримуватися дистанції (не менше, ніж 1,5 метра від інших людей).

Обов’язкову 14-денну обсервацію в спеціальних установах, які визначила місцева влада, мають проходити ті, хто повернувся в Україну з закордону. Винятком стали лише водії та персонал обслуговування вантажних транспортних засобів, члени екіпажів повітряних, морських і річкових суден, члени поїздних і локомотивних бригад. Однак лише якщо немає підстав вважати, що всі вони контактували з інфікованими COVID-19.

Коментарі