Афіша, Новини

Піаністка філармонії Лілія Холоменюк презентує чернівчанам мистецький перфоманс

«Ніжність» – перша робота піаністки філармонії Лілії Холоменюк та актриси драмтеатру Марії Романової.

фото Василя Салиги

22 червня у Чернівецькій обласній філармонії відбудеться прем’єра мистецького перфомансу «Ніжність» за одноіменним твором письменника-символіста Анрі Барбюса (моноопера-новела В. Губаренко).

Його авторкою стала піаністка філармонії Лілія Холоменюк. А Марія Романова, актриса Чернівецького драмтеатру, є режисеркою-постановницею перфомансу.

В основі сюжету – історія дівчини, котра пише своєму хлопцеві у момент розлуки чотори листи. І тільки в останньому з них глядач дізнається, що героїня померла 20 років тому, а повідомлення приходили просто заплановано.

Як розповіла у коментарі «Шпальті» авторка проекту Лілія Холоменюк, у цьому сценічному образі переплітаються одразу декілька сфер мистецтва: музика (фортепіано), вокал, пластика, акторська майстерність. І, звісно ж, усе подається під світловим соусом.

«Оскільки це символізм, перфоманс не можна читати просто так – тут у всьому є свої символи. Ми з моєю неймовірною командою хотіли більше акцентувати не на формі твору, а на суті, стані. Як люди мистецтва, ми, звісно, розуміємо, що це – інструмент, який може будувати внутрішній світ людей. Стан твору – це та сама ніжність. Наш композитор зробив це настільки геніально. Тут кожне слово, яке співає вокалістка, він дуже грамотно і тонко підтримує музичною платформою. Я дуже сподіваюся, що люди, які підуть після цього концерту додому, зможуть принести ніжність у свою сім’ю, у своє оточення, свій світ», – розповіла авторка проекту.

Режисерка Марія Романова з подібним матеріалом працює вперше. Каже, для неї це загалом перший досвід роботи з вокалісткою, адже драматичний театр не передбачає оперних партій.

«У драмтеатрі емоцію зіграти легше, ніж у моноопері. Коли ми створювали виставу, більше приділяли увагу символам, які можуть допомогти передати правильну емоцію. Коронним усе-таки має бути відчуття ніжності у житті. Найцікавішим для мене було розібратися у психології цієї жінки. Людина розлучилася з коханим, написала йому листи і покінчила життя самогубством. Але її основний план – аби чоловік думав, що вона жива. 20 років він так думає. Виправдати її стан перед кожним листом, знайти правильний емоційний, психофізичний стан, ще й зробити, аби це було цікаво і зрозуміло глядачеві. Аби зачепило. Більше все ж таки буде постановочних моментів. Дуже багато складнощів виспівати звук, це ж опера. Дуже багато чого буде позначатися символами. Але стан душі вона і так передасть. Бо, ахх, там такий текст!» – розповіла режисерка.

Нині автори не планують продовжувати покази періодично, хоча переконані, що все залежить від активності глядачів.

Початок – о 18:30.

Квитки можна придбати у касах філармонії.

Коментарі