Аналітика, Новини

(Не) таксі у Чернівцях. Дорого, без документів і розпізнавальних знаків

Хто возить чернівчан на приватному транспорті та скільки водіїв мають ліцензії на перевезення.

За даними Укртрансбезпеки, фактично 80% таксистів у Чернівцях працюють нелегально. У нашому місті є тільки одна служба таксі (!). А диспетчерські, що позиціонують себе «таксі», працюють за принципом компаній, які надають лише інформаційні послуги з перевезення. А отже, не несуть відповідальності за таксиста чи пасажира. Машини, які приїжджають на замовлення і називаються «таксі», не мають жодних розпізнавальних знаків, шашки чи наліпки на автомобіль.

Чому водії таксі працюють нелегально, хто контролює тарифи на перевезення та як розпізнати таксиста, який сплачує податки і має ліцензію на перевезення, читайте.

У Чернівцях дістатися вчасно у потрібне місце, якщо ти не маєш власного автомобіля, важко, дорого, а ще не цілком безпечно. Є таксі, однак у годину пік замовити машину не завжди можна. Навіть якщо пощастить і знайдеться вільна машина, на виклик часто приїжджають автомобілі без розпізнавальних знаків. Пасажири скаржаться на бруд у салоні та некультурних водіїв. Іноді – й на їхню неадекватну реакцію і поведінку за кермом. А ще на вартість поїздки, мовляв, шофери встановлюють її за незрозумілим тарифом.

Заплативши за поїздку у таксі чималу суму, пасажири хочуть отримати якісну послугу. Бути впевненим, що авто перевірив механік, а водія – лікар.

За даними інформаційних довідників, у Чернівцях є близько 20 служб таксі. Декотрі з них мають власні сайти, де є контактна інформація, тарифи на перевезення та дані про те, як влаштуватися на роботу у службу. Однак у соціальних мережах пасажири скаржаться на абсолютно інші тарифи, ніж ті, що вказані на сайті.

Наприклад, нещодавно у Фейсбуку чернівчанка повідомила, що з Гравітону до ЧНУ за поїздку у таксі водій попросив 200 гривень. Інший пасажир поскаржився, що з Бульвару у центр міста проїхав за 150 гривень. Мабуть, у кожного, хто скористався таксі у Чернівцях, є зауваження до тарифів або ж самої послуги перевезення.

Аби дізнатися інформацію про послугу перевезення у таксі у Чернівцях, ми звернулися до чотирьох найвідоміших серед містян служб. Це «579», «Євротранс», «Чернівці» та «Браво». Однак коментар ми отримали лише від водія останньої.

На відповідь від служби таксі «Чернівці» ми чекали майже місяць. І дарма – її ми так і не отримали.

Директорка «Євротрансу» відмовилася коментувати будь-яку інформацію про службу. Лише поскаржилася, що наразі немає кому їздити, мовляв, усі водії виїхали за кордон, працювати нема кому.

Машин таксі «579» донедавна на вулицях міста можна було зустріти дуже багато. Але у чернівецькій філії нам відмовилися надавати інформацію. У прес-службі центрального офісу таксі у Києві пообіцяли дати відповідь на інформаційний запит. Та після декількох нагадувань відповіді ми також не отримали.

«Сталий тариф та контроль»

Водій служби «Браво» пан Анатолій каже, що наразі у Чернівцях ситуація з таксі така, що фактично кожен охочий може стати таксистом. Купити відповідну шашку – і без жодних ліцензій на право перевезення пасажирським автотранспортом возити людей.

Анатолій отримав ліцензію на перевезення пасажирів ще 2004 року. Відтоді справно платить податки та перевозить людей.

«Тому, коли на виклик таксі приїжджає невідомо хто, для мене це недопустима ситуація. Я за те, аби всі машини таксі були жовтими, з лічильниками, розпізнавальними знаками. Адже наразі повз бюджет проходять величезні суми», – пояснює таксист у коментарі «Шпальті».

Чоловік каже, щовечора миє машину, не курить. Робить усе, аби пасажирам було комфортно у його машині.

За його словами, до появи у Чернівцях служби «579» таксистів контролювали. Їх збирала поліція та Департамент для профілактичних бесід тощо. Скасували наразі і шляхові листи, техогляд.

У службі «Браво», продовжує чоловік, усі машини їздять із розпізнавальними знаками та лічильниками.

«На моїй автівці є велика шашка, наліпки. Я нічого не боюся, бо працюю законно», – каже Анатолій.

Однак таксист вважає, що наразі у законодавстві на отримання ліцензії на перевезення є прогалина. Зокрема щодо техогляду.

«Аби отримати ліцензію на перевезення пасажирів, потрібно укласти угоду з гаражем чи СТО щонайменше на два місяці. Це при тому, що термін ліцензії необмежений. Не розумію, в чому тоді зміст техогляду на два місяці», – зазначає таксист.

Також, за його словами, наразі у Чернівцях немає АТП таксі. Всі служби перейшли працювати через додатки в інтернеті.

Він зазначив, що у таксі «Браво» більшість водіїв працюють офіційно, справно сплачують податки. Через диспетчерську службу «Браво» відстежують кожну машину, яка їде на виклик. Тут усе під контролем. Також приймають скарги від пасажирів і реагують на них. А якщо люди скаржаться на стан транспортного засобу – з водіями цих автівок не співпрацюють.

«Тут кожен працює на власній машині, є приватним підприємцем. Із водієм укладають угоду, встановлюють програмку, він платить гроші за ефір і може спокійно таксувати. Але багато водіїв перейшли в інші служби таксі, бо тут жорсткі правила. Якщо є скарга на водія, і він не усунув недоліки – ефір закривають. Окрім того, перш, ніж укласти угоду з водієм, оглядають стан автомобіля. Є вимоги до зовнішнього вигляду шофера, заборонено курити в машині», – каже Анатолій.

Тариф на перевезення у «Браво»: посадка – 18 гривень, 10 гривень/км по місту, 11,5 грн/км за містом.

Анатолій вважає, аби поліпшити ситуацію з таксі у Чернівцях, потрібно насамперед закрити незрозумілі додатки, які беруть замовлення на перевезення людей. А ще всі машини таксі перефарбувати у жовтий колір.

У Чернівцях є лише одна служба таксі

Як розповів заступник керівника управління «Укртрансбезпека» у Чернівецькій області Василь Косован, у нашому місті є лише одна служба таксі, яка має ліцензію на перевезення. Це «Євротранс». Усі інші служби – це не таксі, а компанії, які надають інформаційні послуги. Вони не мають ліцензії на перевезення пасажирів. Але серед таксистів є приватні підприємці, які її мають. Оскільки у Чернівцях фактично відсутні служби таксі, відповідно, немає АТП, де перевіряють стан транспортних засобів перед виїздом на лінію. А водії не проходять огляд у лікаря.

«95-96% транспортних засобів у Чернівцях, які позиціонують себе як таксі, це нелегали. Вони не мають ліцензії на перевезення пасажирів і жодних інших документів на роботу у таксі. Вони можуть мати шашку, розміщують логотип на машині – і так працюють», – каже Василь Косован.

Загалом у Чернівецькій області 245 суб’єктів господарювання оформили ліцензію на послуги з перевезення пасажирів. Усього 265 транспортних засобів ліцензованих. Та одна приватна фірма має ліцензію на перевезення (яка має 46 машин, що на законних підставах надають послуги з перевезення пасажирів).

Це приблизно 81% із наявних чернівецьких так званих таксистів, які мають ліцензії на перевезення. Із них близько 200 водіїв працюють у Чернівцях, решта – у районах», – розповів Василь Косован.

За його словами, водії у Чернівцях працюють так: платять інформаційним службам (диспетчерським) за ефір, аби отримати клієнта, використовують їхній логотип та шашки.

Визначити, чи таксист працює легально, можна на сайті Укртрансбезпеки. Якщо до вас приїде «кукурудзник», маєте право скасувати поїздку, – радить службовець.

Як визначити легальне таксі:

Наберіть в електронному кабінеті на сайті https://e-services.dsbt.gov.ua/#/ номер таксі англійським шрифтом без пробілів. Якщо цей таксист працює нелегально, отримаєте відповідь: даних не знайдено.

У Чернівцях співробітники Укртрансбезпеки працюють із нелегальними перевізниками. Їх зупиняють під час надання послуг таксі та складають адмінпротоколи, виписують штрафи.

«Працівники Укртрансбезпеки виїжджають на роботу з комп’ютерами, фотографують номер таксі й у базі визначають, чи воно працює легально. Якщо даних про цей автомобіль немає, його зупиняють і на водія складають адмінпротокол», – каже Василь Косован.

За словами заступника керівника Укртрансбезпеки у Чернівецькій області, закону про таксі немає, але є пункт, у якому сказано, що диспетчерські служби не мають права укладати угоду на перевезення пасажирів із водієм, якщо суб’єкт господарювання не має ліцензії. В іншому разі за пасажира ніхто не відповідає.

Водій, аби здійснювати перевезення пасажирів, повинен мати таксометр і страховку. Таким чином, пасажир, який замовив послугу таксі, буде  застрахований у машині, й у разі ДТП вам відшкодують збитки. Якщо цих речей немає, навіть якщо ви викликали машину через диспетчерську службу, ніхто не доведе, що це – таксі.

«95-96% транспортних засобів у Чернівцях, які позиціонують себе як таксі, – це нелегали. Штраф за нелегальне перевезення пасажирів становить, згідно зі статтею 164 ч. 1, 17 тисяч гривень, повторне порушення, якщо впродовж року вчинив аналогічне правопорушення – ст. 164 ч.2 – від 34 до 85 тисяч гривень із конфіскацією транспортного засобу. У Чернівцях наші працівники одного нелегального перевізника зупиняли вже двічі впродовж цього року за правопорушення. Однак пасажири у Чернівцях пасивні, у суді не хочуть свідчити проти нелегальних перевізників», – каже Василь Косован.

«Якщо пасажир перш, ніж сісти у таксі, перевірить автівку за номером у базі і не сяде у машину нелегального перевізника, такі водії залишаться без заробітку», – продовжує він.

Ліцензія, яка дає право на перевезення пасажирів таксі, коштує 1814 гривень. Однак, щойно водій припинить сплачувати податки (треба зареєструватися підприємцем), автоматично позбавляється ліцензії.

А що поліція і влада?

У патрульній поліції у Чернівецькій області повідомили, що у їхній компетенції перевірка лише документів водія, які прописані у ПДР: водійське посвідчення, страховий поліс та техпаспорт. Патрульні можуть складати відповідні постанови на водіїв таксі, якщо є порушення ПДР. Щодо нелегальних таксистів, то це компетенція Укртрансбезпеки. Вони мають право перевіряти водіїв таксі на наявність ліцензії на перевезення пасажирів.

«У нас регулярно відбувається відпрацювання з Укртрансбезпекою, з водіями працюють по великих габаритах, вантажних транспортних засобах», – зазначила прес-секретарка УПП у Чернівецькій області Юлія Замерзляк.

Не має впливу на таксі у Чернівцях також міська влада. Як розповів у коментарі «Шпальті» Ігор Кожуленко, таксі – це окремі суб’єкти господарювання, і міська рада не має на них впливу.

«Ми не підписували з таксі угоди чи квот. На балансі у міської ради немає навіть комунальних автобусів, тим паче таксі. На початку 2000 років виконком затверджував стоянки таксі й укладав угоди з перевізниками (службами таксі – постачальник інформаційних послуг) на утримання зупинок таксі. Відтак усі ці стоянки були знищені, а угоди розірвані у зв’язку з введенням радіотаксі», – розповів Ігор Кожуленко.

 

Чекаємо рішення зверху

Ще торік у Міністерстві інфраструктури говорили про легалізацію таксі та жовті номери. Але наразі – жодних нових правил. Пасажири можуть обирати: їхати на таксі, які мають ліцензії, або ж сподіватися на успіх, коли вас підвозять водії, які ніде не зареєстровані та не мають жодного відношення до таксі.

P.S. Таксисти, які працюють без ліцензії, до яких ми зверталися, відмовилися щось коментувати.

Чому склалася така ситуація, коли частина водіїв таксі вимушена працювати нелегально, пропонуємо вам розповісти безпосередньо тут. Пишіть нам у коментарях або у приватні повідомлення. Ваші обґрунтовані відповіді опублікуємо на сторінках «Шпальти». Можливо, публічний діалог допоможе законотворцям, міністрам і тим, хто надає послуги таксі, знайти спільне вирішення проблеми та задовольнити інтереси як водіїв, так і пасажирів.

Ольга Максимюк

Фото Ірини Болести та Олександра Білоуса

 

Коментарі