Новини

Книга про зміни. Іван Байдак презентував у Чернівцях «Чоловіка з моїм іменем». Фото

В основі повісті – історія 65-річного чоловіка, котрий нарешті усвідомлює, що незабаром його життя закінчиться.

16 березня у Літературному целанівському центрі відбулася презентація нової книжки українського письменника Івана Байдака «Чоловік із моїм іменем». В основі повісті – історія 65-річного чоловіка, котрий нарешті усвідомлює, що незабаром його життя закінчиться. Однак, сам письменник зазначив, книга стане найкращим прикладом для тих, хто хоче, проаналізувавши свій життєвий шлях, зрозуміти, наскільки змінився.

«Ось цей 65-річний чоловік під кінець свого життя починає його аналізувати і доходить до розуміння його скінченності. І це, звісно, його засмучує. Це книга про літнього чоловіка, якого звати Родвелл Вільямс. Він прожив дуже яскраве життя, займався багато чим цікавим. Власне, фішка у тому, що герой впродовж всього свого існування веде паперовий щоденник, куди записує всі події навколо, думки. І вже у такому літньому віці просто бере і перечитує всі свої щоденники. Їх у нього зібралося щонайменше 20-30 штук – цілий ящик. І так, перечитуючи записи 20-літньої давності, він доходить до розуміння, що цілковито себе не впізнає – людину, яка прожила все це.

Я веду до того, що впродовж нашого життя у людині може жити одразу декілька особистостей – цілковито різних. Книга не психоделічна, вона життєва. Навіть я можу стверджувати, що той Іван, який був 10 років тому, відрізняється від мене нинішнього. Насправді, книжка буде хорошим прикладом для кожного читача, аби проаналізувати за прикладом Родвелла свій шлях. Бо, власне, про що це все? Про зміни», – розповів Іван Байдак.

«Чоловік з моїм іменем» – вже четверта прозова книжка письменника (попередні – це «Особисто я особисто тобі», «Рольові ігри» та «Тіні наших побачень»). Та Іван Байдак переконаний, що саме це видання є для нього взірцем.

«Вважаю, що моя остання книга є реально найкращою. Вона є тим взірцем, на яку я хочу, аби всі мої наступні видання були схожі. Тобто створені на такому ж рівні. Все, що я написав до цього – це, звісно, непогана література, але гадаю, що це своєрідна хитавиця, просто пошук себе. Там я експериментував із жанрами, тематикою, лексикою. Але, зрештою, дійшов висновку, що хочу писати тільки схожі на цю книги», – сказав Іван Байдак.

Модерував зустріч Андрій Тужиков.

Наприкінці презентації кожен охочий міг придбати книгу письменника. Також провели автограф-сесію.

Придбати нову книжку Івана Байдака можна у книгарнях міста або онлайн.

Фото Ірини Болести

 

Коментарі