Афіша, Новини

Вистава про занепад людської душі. Чернівчан запрошують на прем’єру до муздрамтеатру

«Трагедію бунту» презентують 26 та 27 січня.

Чернівецький муздрамтеатр імені Ольги Кобилянської запрошує чернівчан на прем’єру вистави за мотивами роману Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні». «Трагедію бунту» презентують 26 та 27 січня. Автором інсценізації та режисером є заслужений діяч мистецтв Петро Колісник. Попри те, що оригінальний твір написаний понад століття тому, його провідні ідеї навіть зараз, у XXI столітті, стосуються кожного, каже режисер.

 «Ми з вами живемо в час, коли ламаються стереотипи. Коли ми своїм важким натиском відстоюємо країну, народну ідентичність. І коли в театрі з’являються ті чи інші твори, то вони повинні перегукуватися із сьогоднішніми людськими почуттями. Щодня ми стоїмо перед вибором: усі ми хочемо правди, але бачимо, що живемо в кривді. Твір Панаса Мирного написаний під час реформи кріпосного права, коли люди опинилися без права, без якогось забезпечення, порядку. Безперечно, в такому життєвому хаосі людина губиться. Вона не готова до змін, не знає, де шукати захисту. А захист людина знаходить у чому? Один тікає туди, де, здається, будуть більші заробітки, інші повертаються до тих, хто при владі. Але ті, в кого немає ні грошей, ні знайомств, ні землі, ні багатих родичів, – що з ними відбувається? Спочатку впадають у відчай, хапаються за останню можливість. Добре, коли так чіпляються за працю, а в іншого так не виходить – спрацьовує образа, постає питання, як захистити себе від цього злого світу. Якраз у таку пастку і потрапляє наш головний герой Чіпка. Він починає з боротьби за правду, а закінчує кривдою, проти якої колись повстав. Тут надзвичайно складна психологічна боротьба – роздвоєння. Цей твір приваблює мене тим, що ми не говоримо про героя, як сприймаємо його в кінцевому варіанті, герой за справедливість. А людина маленька, безправна, чесна, яка перетворюється в інструмент страшної державної машини, яка підкорює людей, розчиняє їх у собі. Ця тема пошуку правди дуже важлива, бо перед нами щодня постає вибір – обрати правду чи кривду», – каже Петро Колісник.

Композитором «Трагедії бунту» є Володимир Шнайдер. Він запевняє, що глядачі почують тільки оригінальну, написану ним музику. Адже провідні життєві теми головних героїв не підходять для якихось готових музичних нарізок.

Головну роль Чіпки у виставі зіграє Олексій Надкерничний. Актор переконує, що побоювався перегукувань образів «Трагедії бунту» та «Землі», де він зіграв братовбивцю Саву. Однак каже, що, якщо у героя «Землі» була особиста драма, то Чіпка на своєму прикладі відтворює суспільну трагедію.

Також у виставі зіграють заслужені артисти України: Д. Анепська, В. Стаханов, М. Гоменюк, Б. Братко, Л. Попенко; актори: О. Надкерничний, А. Циганок, А. Топорівський, О. Дадус, П. Мегера, Н. Кавулич, С. Винарчук, К. Юрковська, М. Тимку, К. Король, К. Зборлюкова, В. Барановський, Г. Руденко-Краєвський, Д. Леончик, В. Глазнєв, А. Козир, М. Романова, Л. Надкернична, Н. Губко, Ю. Рижкова, Б. Марко, Н. Гоменюк, М. Дадус, І. Кошман, В. Престаш, В. Приходько, О. Довгань.

Початок вистави о 18.30. Тривалість – дві з половиною години.

Придбати квитки можна в касах театру або онлайн.

 

Коментарі