Інтерв'ю, Новини

Ризикувати і робити правильний вибір. Інтерв’ю з голлівудською тренеркою акторської майстерності Іваною Чаббак

Відома на весь світ викладачка акторської майстерності з українським корінням Івана Чаббак, учнями якої є Шарліз Терон та Бред Пітт, ексклюзивно для читачів «Шпальти» поділилася секретами успіху. 

vogue.ua

Техніка Івани Чаббак, що виросла з прагнення подолати власні психологічні травми, вчить акторів перемагати. Вона каже, що й сама не мала гадки, якою потужною буде її ідея. В інтерв’ю Івана розповіла про те, як маленькі здібності можна розвинути до великого таланту, як бути мотивованим і, незважаючи на труднощі, завжди йти вперед.

Я вірю, що існує рецепт успіху в усіх сферах, не лише в акторстві. Потрібно наполегливо працювати, приділяти багато часу й енергії навчанню. Та, звичайно, ризикувати і робити правильний вибір. Але найголовніше – постійно працювати над собою та своїм внутрішнім світом. Це і є шлях до успіху. Бред Пітт, наприклад, репетирував по 60 годин на тиждень, коли інші – по 2-3 години на день. Люди не розуміли його і навіть скаржилися, що Бред забагато вчиться. Він став зіркою, а вони – ні.

Що важливіше – мати талант чи амбіції?

Не думаю, що амбіції мають значення, головне – мати мету й сили їх здійснювати. У певному розумінні амбіції мають негативний відтінок. Але водночас – це той імпульс, який штовхає вперед, коли ви не приймаєте «ні» у відповідь. Ви реалізовуєте свою мрію, незважаючи на те, що люди говорять: «Ви не зможете», і доводите, що вони помиляються.

Щоб стати успішним, не обов’язково бути обдарованим від народження. Маленькі здібності можна розвинути до великого таланту. Я знаю людей, які з труднощами вживаються у роль, але вони приходять на заняття, добре працюють, а потім ідуть на прослуховування і перемагають.

«Ідея полягає у тому, щоб талант знайшов свій шлях». 

Забудьте про акторство, забудьте про шоу-бізнес, про який ми говоримо. Кожен має підштовхувати себе, щоб іти далі. Потрібно бути мотивованими. Якщо ви робите безпечний вибір, то ніколи не досягнете амбітних вершин.

Можете одразу визначити, чи буде актор успішним? 

Таких маркерів немає. Усі люди, з якими я працювала, спочатку були ніким. Деякі навіть жили в машинах чи знімали одну кімнату на десятьох, але вони вірили в себе і робили те, що було потрібно. Я не можу казати, буде хтось успішним чи ні. Це зробило б мене поганим педагогом.

 Бували випадки, коли розуміли, що студентам немає змісту продовжувати навчання?

Я не хочу бути людиною, яка розбиває чужі мрії. Я знаходжу спосіб дозволяти іншим робити свій вибір. Хтось не може подолати страх і йде. Але, якщо ви не можете боротися зі страхом, то навіщо взагалі приходити? Є гідність та право робити свій вибір. Якщо людина йде, то повинна робити це з гідністю.

vogue.ua

Бред Пітт, Шарліз Терон, Джим Керрі – які вони реальному житті?

Усі різні: хтось надзвичайно сором’язливий, хтось занадто екстраверсійний. Усі вони люди. Зі своїм болем, особистим життям, проблемами з партнерами та дітьми. Як і інші звичайні люди, вони закохуються, хвилюються, коли залишаються без роботи. Навіть надзвичайно відомі бояться упустити свій шанс. Потрібно зняти зірок із п’єдесталу. Часто думають, що відомі актори мають краще життя. Та вони – звичайні люди, з нормальними почуттями. Вони не особливі. Вони ті, хто приймає свій успіх.

З ким з акторів ви дружите?

З усіма. Я дуже близька з ними. Вони розповідають мені речі, якими іноді не можуть поділитися зі спеціалістами. Ми розуміємо одне одного. Чудово мати таку роботу. Я не відчуваю, що працюю з клієнтами – це особлива спільнота. Вони ставляться до мене, як до свого друга, і вони – друзі для мене.

Поділіться найбільш мотивувальною історією успіху ваших учнів

vogue.ua

«Перестаньте скаржитися і зробіть усе можливе задля того, щоб робота знайшла вас».

Усі вони мотивувальні. Всі актори, з якими я працювала, не мали нічого і досягли всього. У них була мрія, яку було важко здійснити. Це і є мотивація. Кожен, хто став великою зіркою, починав по-різному. Хтось мав гроші, хтось ріс у бідності, але всі вони важко працювали і створили свій успіх.

Я завжди кажу людям: «Перестаньте скаржитися і зробіть усе можливе задля того, щоб робота знайшла вас».

І ви в Україні повинні знати, що вам доведеться працювати наполегливо, так, ніби болю не існує. Це – надмотивація. Я завжди розповідаю історію про Шарліз, яка так багато зробила задля власного успіху і кар’єри. Мова йде про важку роботу, репетиції і навіть про соціальне життя. Люди, яких ви знаєте і поважаєте, часто з’являються на світських вечірках, але це також їхня робота. Вони мають родини, але саме кар’єрі присвячують увесь свій вільний час.

Створюйте проекти, використовуйте шанси, стукайте у двері.

Я працювала з Піттом, коли він не мав грошей, хоча працював на трьох жахливих роботах і жив із купою людей. Але він навчався, відвідував акторські заняття, ходив на кожне прослуховування. І все те, що він робив, привело його до успіху. Люди повинні знати, що ніхто не постукає у їхні двері і не зробить їх успішними. Кожен повинен досягти цього власними зусиллями. Створюйте проекти, використовуйте шанси, стукайте у двері.

Коли я була акторкою, то прийшла до агента, який сказав мені:«Ні». Через місяць я повернулася і знову отримала відмову. Наступного разу, коли прийшла з вірою, що я створила себе, мене підписав той агент, який двічі відмовив. Люди в усьому світі хочуть бути акторами, так чому лише небагатьом із них вдається стати відомими? Тому що вони працюють дуже важко, щоб отримати це. Вони завжди використовують шанс зрозуміти себе. У них є пристрасне бажання подолати труднощі і зрештою це допомагає їм наблизитися до мети.

Які ваші головні поради молодим талантам?

Знайдіть правильну акторську школу, самовдосконалюйтеся, будьте дійсно зосередженими на своїй кар’єрі. Намагайтеся зробити так, щоб ваше особисте життя не зашкодило їй. Поле, в якому ви працюєте, складне і конкурентне. Ви повинні зосередитися на ньому на 100%. Проявляйте креатив у виборі, який ви робите, і вірте в себе. Не дозволяйте думкам людей впливати на ваші прагнення і робіть те, чого дійсно хочете.

Що знаєте про Україну?

Я була у Києві нещодавно, але мала напружений графік, тому не було можливості прогулятися і щось побачити. Але мені дуже пощастило зустрітися з рідними. Це був досить емоційний момент. Я відчувала себе, як удома. Українці дуже експресивні, а їхні емоції – сильні і багаті. Обов’язково повернуся сюди, і не лише до столиці.

Надія Юр’єва

Коментарі